Ebeveyn ve Çocuk İletişimi

Acı deneyimlere yol açan pek çok sorunun kökeninde, insanların birbirini gerçekten duymaması, aile içindeki iletişimlerin sağlıklı bir şekilde yürütülememesi yatmaktadır. Sadece söylenen kelimeleri  duymak, asıl anlatılmak istenen düşünceleri fark edememek ,duyguları keşfedememek, gerekli mesajları alamamak ve karşı tarafa iletememek iletişim engellerine  sebep olur. Özellikle anne baba ve çocukları arasındaki iletişim engelleri aile içinde  şiddetli çatışmalara neden olmaktadır Gelişimsel açıdan her çocuğun belli dönemlerde yapabileceği davranışlar vardır. Bu davranışlar çocuğun özerklik, girişimcilik ve benlik kazanabilmesi için gerçekleştirmesi gereken davranışlardır. Bazen bu davranışlar gerek Türk aile yapısı, gerek de anne babanın yetiştirilme tarzı açısından olumsuz algılanabilir. Bu durumun önüne geçebilmek için ebeveynler öncelikle çocuğunun hangi gelişim döneminde olduğunu iyi bilmeli, çocuktan beklentilerini buna göre şekillendirmelidir.

Aile içi iletişimde çocuğa çizilecek sınırlar önceden belirlenmeli bunlar sözlü olarak dile getirilmelidir. Çocuk için kural belirlerken özellikle gelişim dönemleri dikkat alınmalı bunun yanında belirlenen kurallara uyulması konusunda da anne ve baba tutarlı davranışlar sergilemelidir.

Aile içi iletişimde bir diğer önemli kazanım ise ‘’Ben Dili’’ kullanımıdır. Anne- baba olarak suçlayıcı, yargılayıcı, eleştiren bir dil yapısına sahip olabilirsiniz. Özellikle kültürel faktörlerin etkilediği konuşma tarzınız size oldukça sağlıklı gelebilir. Ancak bir çok insan iletişim kurarken iletmek istediği düşünce ve duyguları doğru şekilde iletemez bu da karşı tarafın söylediklerinizi anlamamasına ya da yanlış anlamasına yol açar. Bu durum  genellikle siz fark etmeden gerçekleşir. Çok normal bir konuşma yaptığınız düşündüğünüz halde kendinizi birden şiddetli bir çatışmanın içinde bulursunuz. Bu güne kadar bir çok ebeveyn ben dili eğitimleri sayesinde daha sağlıklı iletişim kurmayı öğrenmiş büyük ölçüde iyileşmeler saplamıştır.

Çocuklarla etkili iletişim kurabilmenin yollarını öğrenmek ve geliştirmek mümkündür. Böylece aile ortamında daha sağlıklı ilişkiler kurulabilir.